Varsler nye permitteringer etter nye koronaregler

Akkurat når det virket som at ting hadde roet seg, nok folk hadde vaksinert seg, og vi hadde fått bukt med koronakrisen, slår det til en ny bølge. Ikke nok med det; en ny variant kalt Omicron slenger seg med på lasset, og gjør hærverk på arbeidslivet i Norge.

Med de nye koronareglene som nylig har blitt introdusert, har mange bedrifter og arbeidsgivere nok en gang fått seg en støkk. Norge innfører full skjenkestopp på offentlige områder – deriblant barer, restauranter, og arrangementer – og en rekke andre tiltak som setter kjepper i hjulene for ulike virksomheter. Det oppfordres mer til hjemmekontor, og en-meteren gjeninnføres med strengere kraft.

Som følge av de nye koronareglene, har det spesielt blitt varslet mange nye permitteringer. Gruppene som rammes hardest er de som er avhengig av at mange folk skal kunne samles på en plass. Da snakker vi om skuespillere, konserthus-besetning, og bartendere. Men det er også andre grupper som påvirkes.

Flere permitteringer igjen

Tiltakene og det strammere regelverket fører også til flere permitteringer i bygg- og anleggsbransjen, samt offentlig sektor.

Byggefirmaer føler et stort press fra disse nye reglene. De vil bli tvunget til å si opp ansatte som de ikke har råd til å beholde på heltid eller i det hele tatt. For eksempel vil de ikke være i stand til å ansette korttidsarbeidere til prosjekter som vedlikehold og oppussingsarbeid fordi dette kan bryte visse vakt-regler. Dermed blir denne typen permittering uunngåelig, med disse strengere implementeringene av koronatiltak og strammere regelverk.

Disse nye koronareglene har ført til ytterligere arbeidsledighet i offentlig sektor, og vil snart føre til mer arbeidsledighet i bygg og anlegg, samt andre næringer.

Denne saken er også personlig viktig for oss, siden vi har venner som er berørt av krisen. Mens vi har kontorjobber og kan sitte på hjemmekontor, er det ikke like enkelt for våre kjente og kjære som arbeider i byggebransjen. De kan ikke sette opp hus fra komforten av sin egen arbeidsstol.

Permitteringer av ansatte i forbindelse med arrangementer og utesteder

En av gruppene som rammes hardest av de nye koronareglene, er ansatte som jobber i forbindelse med arrangementer og utesteder. På en forleden nyhetssending fortalte en bekymret barleder ved Hundholmen i Bodø at det var tøft å gå gjennom slike tider. Baren hadde begynt å komme seg etter de tidligere koronabølgene, men barlederen er usikker på hvor godt de kommer til å takle det denne gangen. Han står ikke alene i den saken.

Overalt i landet må puber stenges, og arrangementer avlyses, fordi koronaen gjør at de ikke får lov til å drive. Det man som bedriftsleder begynner å spørre seg når man får bølge etter bølge med korona som gjør at man må stenge ned er, “Hvor skal dette ende? Når skal vi få til å drive som vanlig?”

Vi holder deg oppdatert på hva som skjer videre.